[Grep] Arild Nyquist - *forskjellig*

#1
Hallo alle sammen.

Lurer fælt på om det er noen her som har spillt noen sanger av denne eminente artist?
Jeg har lett rundt på nettet og ringt flere musikkbutikker i nærområdet her men uten hell.

Er også veldig intressert i gode tips/linker til hvordan en selv kan 'plukke' grep ved å høre på en sang. Er rimelig grønn for å si det mildt, men håper å kunne plukke opp noe lærdom.

Hvis det gjør det noe lettere kan jeg selvfølgelig bidra med tekster, men blir vel mye rot her hvis jeg skal klusse ned alle her i første post

Håper på positivt svar, veiledning tas også vel i mot da jeg er helt ny her på forumet.

Mvh AndersT

Edit: Eks Blymandag Blues:
http://www.youtube.com/watch?v=zSy8X08di-M


eks 2: Visa om kjærlighet
http://www.youtube.com/watch?v=zHDnnnfzG_Q

Sist redigert av: AndersT 19/06-2013 12:49

#2
Profesjonell
Runefurb
Hei AndersT,

Å plukke grepene til en sang ved å høre på den (eller "etter gehør", som musikknerder som meg gjerne kaller det) er en aktivitet med forholdsvis bratt læringskurve til å begynne med, men jeg har en fast tro på at så godt som alle mennesker har mulighet til å bli god til det hvis de er interessert nok i å få det til. Det hjelper også å ha stor tålmodighet (eller ganske enkelt være sta), for i begynnelsen vil det sannynligvis gå litt tregt. Selv har jeg holdt på med dette i snart tjue år, og jeg regner meg på ingen måte som utlært. Men noen generelle tips burde det være mulig å gi likevel.

- Et minstemål for å i det hele tatt kunne få til dette, er å kunne høre forskjell på forskjellige typer akkorder. Her er det mye å lære (siden det finnes en dullion forskjellige), men du kommer veldig langt ved å høre forskjell på dur, moll og sjuer.
- Utover det, er det veldig nyttig å vite at akkordene i en sang ikke er stilt opp tilfeldig. Man vil ofte bruke mange av de samme akkordene i samme sangen, og de vil også ofte komme i samme rekkefølge etter hverandre. Et nyttig begrep her, er å vise til at en sang har en såkalt "toneart", som gjør det mer eller mindre sannsynlig at visse akkorder dukker opp. Dette kan utnyttes til å hindre deg i å måtte prøve alle akkorder du kommer på før du finner den riktige.
- Å finne tonearten er ikke alltid like lett, men når du først får teken på det, kan det altså spare deg for mye pes. Tonearten uttrykkes ved et akkordnavn (som er dur eller moll), og korresponderer ofte (men dessverre langt fra alltid) med første eller siste akkord i sangen, så hvis du klarer å finne disse to, kan du komme et stykke på vei. En annen måte kan være å plukke de akkordene du klarer å finne i sangen og se om disse matcher det utvalget akkorder som hører naturlig sammen med en bestemt toneart (men da må du jo huske de, og det er litt mer styr).
- Når du først har tonearten (uttrykt ved et akkordnavn) vil de andre akkordene som er mest sannsynlige være gitt i forhold til toneartsakkorden. Går f.eks. sangen i C-dur, vil bør de første akkordene du prøver ut ofte være C, F og G, dernest Dm, Em og Am, og endelig D(7), E(7) og A(7). Etter dette punktet er du på egenhånd. Går derimot sangen i Fm, er naturlige førstevalg Fm, Bbm og C(7) og andrevalg Db, Ab og Eb. Har du andre tonearter, vil de aktuelle akkordene forholde seg til grunntoneakkorden på samme måte.
- Når du har funnet én akkord, er det ofte mulig å komme med en gjetning (mellom noen få muligheter) på hva den neste kan være. Dette er litt mer for viderekommende, så i håp om ikke å forvirre mer enn nødvendig skal jeg ikke skrive mer om det her.

Sånn. Håper du får noe ut av dette.
#3
Hallo Runefurb,

Mange takk skal du ha for dette gode innlegget
Forstår at jeg har en lang vei å gå her men får ta det litt etter litt.

mvh