Hva med Copyright?

#1
Hei! Ser at det ligger enorme mengder med grep og tekster fritt ute på nettet her. Hva med copyright? Dette er jo ulovlig bruk og deling av åndsverk som fører til at opphavsmennene ikke får pengene sine. Har dere tenkt på det? Vil dere ikke bidra til at kunstnere får betalt for jobben de har gjort? Det finnes lovlige alternativer til denne siden der dere må betale for å få grep og tekster, så jeg foreslår at dere heller bruker de :-)

Sist redigert av: snowboard93 26/05-2017 11:48

#2
Nå er vell mesteparten av materialet som er lastet opp her brukernes egne tolkninger av sangene, så med mindre du finner noe som er direkte hentet ut av en akkordbok utgitt av artisten anser jeg ikke det som ulovlig bruk og deling av åndsverk da opplasterne i teorien bare gjetter seg fram til hvordan sangene spilles. Fks er Tore Tang blokkert her på siden etter ønske av opphavsmennene så vidt jeg vet.
#3
Kan strekke meg til å si jeg er enig i at copyright er viktig. Enda mer viktig er faktisk bruken i det virkelige livet. Det at det ligger sanger her inne gjør at flere folk kommer til å spille sanger til artiser osv, noe jeg mener er en kjempe positiv greie. Men da ligger det en ansvarsbyrde på den som spiller live, å melde dette inn til TONO. Det får artister og opphavsmenn/kvinner mer betalt for. Men det er det et absolutt få tall som faktisk gjør. Hver uke spilles tusenvis av låter av trubaduerer, coverband og over anlegg på puber, selskaper og hoteller. Hadde disse meldt inn det de spiller, da snakker vi penger i store mengder som går til rett person.
Så ja, viktig med copyright. Men enda viktigere er innmelding til TONO når de blir spilt. Det er det til og med mange artister/band som ikke gjør selv når de spiller andres låter. Men de snakker gjerne om Copyright og ulovlig kopiering
Så jeg liker slike sider som denne som er med å utvikler og hjelper folk til å bli gode musikere og sangere.
_ _ ( \ / ) \ \ / / \ \ / / _ _ | V ) ) |_ / /
#4
Jeg er prinsipielt enig i McCrafter, men argumentet faller litt i grus da det ikke er noe avgiftsplikt til TONO for å fremføre coverlåter live.

Jeg er uansett helt for at privatpersoner velger å legge ut, og dele deres tolkninger av sanger.

Hvordan dette kan virke negativt på artister skjønner jeg ikke. Sangene er jo gitt ut, og tilgjengeliggjort, så det er ingenting ved teksten eller akkordene som er hemmelig.
Bidragsytere her lytter til låter, analyserer og skriver ned det de hører, de som bruker bidraget er jo til syvende og sist med på å fremme, og hvis godt/kreativt utført, hylle artisten.

Hilsen trubadur med vinklet syn på debatten.
#5
Det er avgiftsplikt til Tono når det spilles live. Unntakene er i Kirke o.l. der betaler staten. Men er alltid pliktig til å melde inn hvilke sanger mann spiller. Så avgjør Tono hvem som betaler avgiften. Jeg har som tommelfingerregel at får mann betalt eller folk betaler for å høre er det pliktig. Til og med butikker, frisørsalonger osv må betale tonoavgift om de spiller musikk i sitt lokale. Men uavhengig av hvem som skal betale avgift skal det ALLTID meldes inn hva som er spilt og for ca hvor mange
_ _ ( \ / ) \ \ / / \ \ / / _ _ | V ) ) |_ / /
#6
Her er et utdrag fra TONO sin hjemmeside. Så det skal alltid meldes inn, så avgjør Tono om det skal betales eller ikke.

Ønsker du å bruke musikk i en offentlig sammenheng?
Når musikk fremføres offentlig skal de som skriver og eier musikken («opphavspersonene») ha gitt sin tillatelse til den som er ansvarlig for at musikken fremføres. Dette har bakgrunn i «Lov om opphavsrett til åndsverk» av 12. mai 1961, sist endret ved lov av 23. juni 1995. Det eneste unntaket er om opphavsmannen har vært død i mer enn 70 år.

TONO gir slik tillatelse på vegne av sine eiere – komponistene, tekstforfatterne og musikkforlagene, og med konsesjon fra Kulturdepartementet.

Tillatelsen dekker ikke bare norsk musikk. TONO gir også tillatelse til fremføring av musikk i Norge på vegne av utenlandske opphavspersoner som har forvaltningsavtale med tilsvarende selskaper i sine respektive land.

TONO justerer sine tariffer/priser årlig og baseres på forventet gjennomsnittlig prisøkning i Norge.
_ _ ( \ / ) \ \ / / \ \ / / _ _ | V ) ) |_ / /
#7
Okei. Det er interessant.
Jeg ringte nemlig TONO for et drøyt år siden ifm en spillejobb på en kro hvor jeg spurte hva reglene var for å spille cover live. Hun svarte da (etter det jeg husker) at det var fritt fram å fremføre cover.
MEN det kan jo hende at TONO-avgiften utestedene betaler også dekker live-opptredner? Kanskje derfor hun ikke nevnte noe mer? Anyways, lesson learned
#8
Jeg tenker at det viktigste her er at vi som bruker andre sine låter i alle fall sjekker litt opp Å at vi spiller låtene med respekt Har dessverre hørt litt for mange som har tatt seg "kunstnerisk" frihet og nærmest voldtatt låtene. Jeg tenker alltid at jeg skal tørre å spille låten om opphavsmannen/artisten hadde dukket opp
_ _ ( \ / ) \ \ / / \ \ / / _ _ | V ) ) |_ / /