Opplasting av andre sine tabs... ?

#1
Hobbymusiker
Rune
Lurer på hva folk her mener om å finne tablatur på andre nettsider og deretter laste dem opp her...

Selv synes jeg dette er litt teit i og med at man tar crediten for andre sitt arbeid, har selv opplevd at dette har skjedd med mine tabs på andre sider. Allikevel er vel det viktigste at tabs'ene blir spredd slik at folk kan lære sangene? Det står jo ofte navnet på tabberen i tablaturet uansett.

Fant deretter ut at å laste opp anonymt kanskje var en mulighet. Slipper å føle seg som en tyv, samtidig som man gjør siden bedre

Noen som har noen synspunkt?
You and I are mortal, but rock 'n' roll will never die.
#2
Luftgitarist
Svengen
Jeg synes det er ok å laste opp andre sine tabs, så lenge de ikke har en lisens som sier at det ikke skal gjøres, og at man krediterer passelig når man laster de opp; altså angir kilde med navn/nick og opprinnelsesadresse eller "ukjent" hvis man ikke vet hvor den kom fra. Man skal i hvert fall ikke prøve å antyde at det er ens eget verk hvis det ikke er tilfelle.

Når det gjelder lisensiering av originale tabs man laster opp, så er det litt vanskelig å finne en passende lisens. Jeg tenkte først på Creative Commons BY+NC (at man kan bruke tab'en gitt at man krediterer opphavet, samt ikke bruker det kommersielt) kunne være en passende lisens som settes implisitt på alle tabs som lastes opp her på NorTabs. Men det er nesten litt i overkant å sette sitt eget navn på en tab som egentlig bare er en mer eller mindre bra tolkning av noen annens verk, og så kreve at en selv krediteres i videre distribusjon/bruk.

Jeg synes generelt at folk er alt for glade i å ta kreditt for småtterier, slik som tabbing av andres sanger (selv om man kan bruke dagevis på en OK tab). Stort sett finner man bare ut hvordan noe er spilt, noe som er et minimalt arbeid i forhold til det å lage sangen, for eksempel. Man har ikke noe man skulle ha sagt, mener nå jeg. Derfor er jeg for en lisens som tillater utstrakt ikke-kommersiell bruk, der artisten skal krediteres ordentlig, og at den som laget tab'en kommer i bakgrunnen, men trenger ikke ignoreres helt. Eller man kan bare la det skure og gå uten lisensiering og se hva som skjer.

Nå kom jeg til å tenke på Tono.. Det vil nok ikke ta veldig lang tid før de banker på døren her og vil ta ned tab-distribusjonen, slik som hendte med Naalga.
#3
Så lenge man ikke prøver å ta kreditt for tabben og lar navnet på den originale tabberen stå, så synes jeg det er greit. Synes det er litt kult å finne mine egne tabs på andre sider og se at de blir spredd.

Har ikke tenkt så mye på lisens på tabsene som lastes opp her på sida. Tror jeg bare gjør det slik at hvis folk vil ha en spesiell lisens på det de laster opp får de skrive det på tabben selv.

Får håpe Tono holder seg unna. :unsure:

Sist redigert av: Pitmairen 20/07-2007 20:29

#4
Gitarmester
Yhtam
Hva er dette naalga-arkivet? Om jeg har forstått riktig var det arkiv med (norske?) tabs.
Men hvordan ble det tatt ned? Hvilke lovbrudd er det man gjør ved å legge ut tabs?

En annen ting: har sett litt rundt på nettet og sett at det ligger mange norske tabs som ikke finnes på siden her. Dette er sikkert gammelt nytt, men det hadde jo vært kjekt å få disse over på denne siden. Tenker da på sider som:
#5
Hobbymusiker
Rune
Høres riktig ut det du sier om Naalga ja. Navnet spiller på en tidligere internasjonal tab-side som het Olga (On-line Guitar Archive). Naalga skal vel bety noe sånt som "Norsk Olga". Tror dette er den originale Olga:http://www.olga.net/

Som man kan se er siden stengt pga at tabs visstnok er ulovlig. "OLGA is currently offline while we attempt to resolve legal issues with the archive."

Samme skjedde med http://www.mysongbook.com, tidligere den desidert beste GP-tab-siden. "Providing some tabs - even made by ear - of copyrighted music is illegal."

Finnes en god del norske tabs rundt omkring. Har selv lagt ut litt tabs fra andre sider her de siste ukene. Forøvrig mange tabs på siden her som stammer fra Naalga.

Sist redigert av: Rune 13/12-2007 19:45

You and I are mortal, but rock 'n' roll will never die.
#6
Luftgitarist
<deaktivert>
Jeg hører på en sang. skriver grepene ned i en bok jeg har. Og så finner jeg teksten, og setter deretter grepene på plass.