Hvordan lage gitar arrangementer?

#1
Mener ikke arrangement som i show, men selvfølgelig der man spiller melodi og bass samtidig. Fingerspilling

Skjønner jo at det ikke er noe fasit på dette, men er det en måte som gjør at man kan komme litt på veien i det minste?

Sangene er jo bygd opp av akkorder (duh) og jeg tenker slik at om jeg greier å holde meg i den akkorden som gjelder i sangen så får jeg jo automatisk bass tonen og klangen. Er det "bare" å legge på melodi da?

Satser ikke på noe voldsomt kompliserte greier i første omgang, men bare noe å pusle med som ligner litt. Er slettes ikke noe gitargud så må begynne forsiktig

Eller er jeg helt på bærtur her?
Gjerne rate og kommenter tabber! :D
#2
Gitarmester
<fjernet>
Nå henger jeg ikke heeelt med på hva det er du spør om, men om det bare er fingerspill du er ute etter, så kan du enkelt nok holde akkorden, og så spille på alle strengene som er med i akkorden.

Ex.1) Holder du G, kan du fingerspille på alle strengene.

Ex.2) Holder du D, kan du spille på de 4 nederste strengene. Evt. holde tommelen på 2. bånd på den mørke E-strengen, og då spille på alle strengene.

Dette kan du også gjøre mer avansert, om du bruker forskjellige varianter av akkordene, vil du få en annen klang, som kan være ganske stilig.


Dersom du mener at du vil legge på en melodi oppå et akkord, finnes det også et slags system som du kan følge. Det finnes jo selvfølgelig ikke noe fasitsvar, men en eller aen plass må en jo begynne.

Hvis du finner akkorden du bruker på venstresiden av skjemaet under, kan du bruke notene som står markert bortover mot høyre i melodien.

Dur-akkorder
image
Om bildet ikke virker

Moll-akkorder
image
Om bildet ikke virker

Du kan jo selvfølgelig også bruke disse tonene i et litt mer avansert fingerspill Det er egentlig bare å eksperimentere litt, og nå har jeg bare så vidt begynt å skrape litt på overflaten på temaet, men spør om du lurer på noe mer, så skal jeg prøve så godt jeg kan å hjelpe.

-October

Sist redigert av: <fjernet> 15/08-2010 20:05

#3
Mener melodi oppå akkord ja

Hvilket system er det du mener?
Det som du postet bilder av?
Gjerne rate og kommenter tabber! :D
#4
Gitarmester
Yhtam
Du kan lage gitararrangementer i alle vanskelighetsgrader, fra kun bass og melodi, til og spille tilnærmet et helt orkester èn gitar.

I første omgang holder det med gitar og melodi. Gitarstemmen (som ofte er fingerspill) holder seg stort sett til fastsatte akkorder. Så gjelder det å spille melodien samtidig som du spiller grepene. Det er lettest å spille melodier med få akkordfremmede toner (toner som ikke hører til i akkorden). Harmoniske melodier som dette finner du ofte i f. eks. julesanger. Desember kan altså være den riktige måneden for å lære å lage gitararrangementer.

For noen år siden lagde jeg et gitararrangement til "Long December Nights" i G-dur. Jeg tror jeg har tabben til det et sted, hvis du er interresert.

Min framgangsmåte er å spille akkorden og finne hvilken tone i akkorden som er melodien. Dette må du gjøre med hver enkelt meloditone. Det er lurt å lære seg mange forskjellige omvendinger/voicinger (Forskjellige måter å spille grepet på). For eksempel kan en G-dur spilles må utallige forskjellige måter. Her er noen eksempler:
E A D G H e
3 2 0 0 0 3
3 5 5 4 3 3
x x 5 7 8 7
x 109 7 8 7

Hvis du kommer borti akkordfremmede toner i melodien er det ikke værre enn å legge til disse i akkorden. Det kan f. eks. være at du må spille sus4, (maj)7, eller 6 istedetfor vanlig durtreklang.

Håper ikke dette ble helt gresk for deg. Du må bare spørre om det er noe mer du lurer på
#5
Skjønner litt av det, men det ble litt for teknisk for meg her. Jeg tror jeg har et noenlunde bra gehør så kan jo alltids eksperimentere til jeg finner noe som passer. Ulempen er at det tar jo lang tid iforhold til om jeg hadde hatt litt kunnskap om det fra før

Å spille grepet med forskjellige omvendinger har jeg bra kontroll på føler jeg.

Det er jo ofte det når man sitter å tester ut akkorder når man skal tabbe en sang at man hører at enkelte elementer i akkorden ligner veldig mye med melodien. Flytter man på et par fingre og plutselig har man en liten del av melodien også kommer det til det punktet hvor jeg står fast. Det er derfor jeg har begynt å interessere meg for dette her for å finne ut hvordan jeg kan komme meg videre.


Durtreklang er da en helt vanlig G akkord f.eks?


Hvordan finner du ut hvilken du som passer best?
Siden du lagde "Long december nights" i G-dur mener jeg.
Gjerne rate og kommenter tabber! :D
#6
Gitarmester
Yhtam
Alltid en ulempe å ha ikke ha nok kunnskap, men man lærer så lenge man lever

En durtreklang vil si:
Grunntone (1. trinn) - stor ters (3. trinn) - ren kvint (5. trinn)
Som du sier, f. eks. en helt vanlig G-durakkord.

At jeg valgte G-dur var ganske på måfå. Jeg så på versjonen som ligger her (A-dur), og det gikk helt fint å lage arrangement i den tonearten òg. Hvilken toneart man spiller i kan imidlertid ha veldig mye å si hvis man lager litt mer avanserte arrangementer.

Jeg håper du kjenner Long December Nights (http://nortabs.net/tab/75). Under skriver jeg hvilke voicinger jeg har brukt og meloditonen(e) i akkorden er merket med []. Denne gangen i A-dur.

   E A D G H e
A  x 0 2 2 2 [5] Clear ho-
E  x 7 6 4 [5 4] ri-zons.
F#m 2 4 4 2 2 [2] Deep blue
C#m x 4 6 [6 5] x moun-tains.
D  x 5 4 2 [3] x and the
A  x 0 2 [2] 2 [5] danc-ing
Hm7 7 9 7 7 [10 7] north-ern lights. (Rett til refreng)
E*  x 7 9 9 [10 7] 'Coz a
A  x 0 7 9 10[9] Long de-
E  x 7 9 9 9 [7] cem-ber
F#m 2 4 4 2 2 [5] nights
F#m/E0 4 4 2 2 5

osv..

* I opptakten til refrenget finner vi en akkordfremmed tone. E'en blir derfor gjort om til Esus4.

Håper du får noe ut av dette. For å få det litt fyldig så kan du gjerne spille andre toner samtidig som meloditonen, bare husk at melodien bør være den lyseste, da den skal høres best.
#7
Skjønner mer nå ja. Føler dette hjalp veldig

Tusen takk til dere begge
Gjerne rate og kommenter tabber! :D