Skigardmønster eller skigardnotasjon

#1
Profesjonell
Vages
Hei; dette blir en slags tråd for et nytt uttrykk jeg har kommet opp med for en svært nyttig notasjon. Og jeg håper også at om noen er forvirrede og googler "skigardmønster" eller "skigardnotasjon", ender de opp her. Så om du ikke har sett etter en god måte å notere tekstløse partier på eller lurer på noe med notasjonen, dropp å lese den.

Så... Om man har lett litt etter tabs til diverse sanger, han man kanskje vært innom Gunther Andersons "V", som er en svær bok med gitargrep for sanger av ymse slag. Han bruker en notasjon som går ut på å sette en "/" ved begynnelsen og slutten av enhver ny takt, og fylle inn med grepene med rytme innenfor dette. Jeg har brukt den i noen av mine tabs. Den er spesielt nyttig når det kommer til å beskrive partier uten tekst.

Jeg demonstrerer med åpningslinjene til "Kanskje kommer kongen?" av Knutsen og Ludvigsen

/ G - C - / Am - D7 - / 1. / G D7 G - /

Ka-anskje kommer kongen
hit til middag nå i dag?
Vi har dekket på perrongen
med god mat av alle slag.


Som dere ser, åpner vi med et G-grep. Dette gjentas en gang, så det blir satt en bindestrek. I tredje takt, gjentas første takt, så da setter man bare "1." i stedet for. Deretter fortsetter det som før. Man kan også sette at et grep skal byttes halvveis i takten... dette ser vi om vi dobler tempoet.

/ G C / Am D7 / 1. / G~D7 G /

Gunther Anderson vil helst at man skal skrive "/ GD7 G/" i den siste takten, men jeg legger til en tilde imellom. Dette er fordi jeg er en fan av Chopro-notasjonen, og det hadde ikke virket å transponere grepene automatisk uten denne.

Jeg nevnte Chopro? Skigardnotasjon fungerer bra også med Chopro; da må man bare formatere med litt kløkt. Her er den siste linjen jeg skrev med skigardmønster, tilpasset Chopro:

[/][G][C][/][Am][D7][/ 1. /][G][~][D7][G][/]

Jeg har to bemerkninger: Nortabs lager automatisk to mellomromstegn når det ikke er noe mellom grepmarkeringene, så om man skriver flere "ikke-grepstegn" etter hverandre, som med éneren her, må man ha to mellomrom for at det skal se fint ut. Den andre bemerkningen er at om man bruker automatisk grepsuthenting, bør man slette alle de tullete grepene som kommer opp. Med rett fremgangsmåte, blir det seendes sånn her ut:
/ G C / Am D7 / 1. / G ~ D7 G /


Om man skulle ha behov for å gjenta én takt, skriver man "/ /" (se det demonstrert i "Roland the Headless Thompson Gunner"). Skulle man ha behov for å gjenta alt som har kommet hittil på linjen, skriver man "/ : /" (se det demonstrert i "Excitable Boy"). Etter disse er det mulig å skrive inn nye takter som kommer i tillegg til disse, men ikke bli for avansert.

Håper noen ser fordelen med notasjonen :-)

Sist redigert av: Vages 26/10-2010 17:47

#2
Den er kjekk den notasjonen der. Man kan spare en del skriving, i hvert fall hvis det er mye repetisjoner.

Men jeg anbefaler at du ikke bruker den måten du har funnet ut funker med chordpro-formateringen her på nortabs.
Det er litt tilfeldig at det funker og det kan hende det slutter å virke senere en gang hvis jeg gjør noen endringer. Og det er best å bruke [] kun til grep.


Jeg har laget en ny extension til chordpro formatet som du kan bruke isteden.
Den ser slik ut:

{sl:/ [G] [C] / [Am] [D7] / 1. / [G]~[D7] [G] /}

sl står for single line. Du kan buker {sl:} eller {single_line:}
Formateringen endres ikke med denne metoden så du slipper å bruke doble mellomrom.

Sist redigert av: Pitmairen 26/10-2010 23:21

#3
Profesjonell
Vages
Kult; i så fall kan man, om man ønsker, sette grepene tett inntil hverandre i stedet for å bruke ~ (tilde) når grepene bytter midt i slaget?
#4
Ja, det skal gå an det.
#5
Profesjonell
Vages
Har oppdaget en ting som er litt dumt; c-elementer (kommentar) bryr seg ikke om det er et mellomrom etter kolonet (dette vises ikke), mens sl-elementet gjør det. Kunne det fikses sånn at dette blir fjernet om det er der og man starter rett på første "tegn" (tabulator telles som tegn).
#6
Hva om noen vil/må ha et mellomrom der? Hvis jeg fjerner mellomrommene i starten vil det være umulig.
Og hvis tabulatortegn skal beholdes er det jo naturlig å beholde mellomrom også siden begge er whitespace.

Vær klar over at tabulatortegn har variabel lengde. Så når du bruke det er det umulig å vite hvordan det blir seende ut for andre. For noen vil et tabulatortegn være 8 mellomrom, men for andre kan det være 4 eller 2 eller noe annet. Så det kan gi litt uventede resultater, spesielt hvis det brukes andre steder en i begynnelsen av en linje.
#7
Profesjonell
Vages
Jeg vet det ;-)

Ja, det er kanskje sant... vel, jeg får bare prøve å lære meg det.
#8
Jeg er veldig tilhenger av denne formen for notasjon når det er veldig repeterende akkordskjema, eller når det er tekstløse partier.

Personlig liker jeg å bruke '|' istedet for '/', antagelig fordi jeg synes de ligner mer på taktstreker, og for å unngå sammenblanding med akkorder som har annen basstone.

|: Ab/F  Eb/F  | Fm   Eb/G  | Db   | Db  :|

Når det gjelder å refere til andre takter med tall, synes jeg ikke det er nødvendig så lenge man har god plass å skrive på. Men det er gull hvis man prøver å oppsummere en låt i en tekstmelding eller tilsvarende.