Runefurb's foruminnlegg

Profesjonell
Runefurb
Jeg skal bruke min kapabilitet som akkordplukker hvis du tar deg bryet med å skrive ned teksten, for den klarer jeg ikke å finne på nettet.
Det var ganske riktig, ja.
Profesjonell
Runefurb
Hei,
under "Regler for ønsker" i dette forumet antyder Pitmairen at det kan være lurt å selv skrive ned teksten til sangen man vil noen andre skal plukke for deg. Skal ikke snakke for alle, men selv blir jeg i hvert fall blir mye mer innstilt på å finne akkorder hvis jeg slipper å finne tekst også.
Videre insisterer også Chordify på å identifisere denne sangen som å gå i 4/4-takt, noe som ikke er tilfelle, men siden jeg regner med at de fleste her inne likevel bare ser på rekkefølgen av akkordene, er jo det mindre viktig enn hvor korrekte akkordene er. Likevel irriterende for musikknerder som f.eks. meg.

Men regner med at siden videreutvikler seg etterhvert, så er spent på fortsettelsen.
Utrolig kjekk side, men man bør være oppmerksom på at Chordify ikke nødvendigvis finner alle akkorder korrekt (har hørt gjennom deler av det og sammenlignet med det Chordify fant, og mesteparten er korrekt, men har funnet etpar feil der skiftene blir litt for raske). Så selv om Chordify er veldig nyttig som utgangspunkt for å finne akkordene til en sang, bør man alltid gå gjennom det den har funnet selv og sjekket om det høres riktig ut.
Profesjonell
Runefurb
Hei AndersT,

Å plukke grepene til en sang ved å høre på den (eller "etter gehør", som musikknerder som meg gjerne kaller det) er en aktivitet med forholdsvis bratt læringskurve til å begynne med, men jeg har en fast tro på at så godt som alle mennesker har mulighet til å bli god til det hvis de er interessert nok i å få det til. Det hjelper også å ha stor tålmodighet (eller ganske enkelt være sta), for i begynnelsen vil det sannynligvis gå litt tregt. Selv har jeg holdt på med dette i snart tjue år, og jeg regner meg på ingen måte som utlært. Men noen generelle tips burde det være mulig å gi likevel.

- Et minstemål for å i det hele tatt kunne få til dette, er å kunne høre forskjell på forskjellige typer akkorder. Her er det mye å lære (siden det finnes en dullion forskjellige), men du kommer veldig langt ved å høre forskjell på dur, moll og sjuer.
- Utover det, er det veldig nyttig å vite at akkordene i en sang ikke er stilt opp tilfeldig. Man vil ofte bruke mange av de samme akkordene i samme sangen, og de vil også ofte komme i samme rekkefølge etter hverandre. Et nyttig begrep her, er å vise til at en sang har en såkalt "toneart", som gjør det mer eller mindre sannsynlig at visse akkorder dukker opp. Dette kan utnyttes til å hindre deg i å måtte prøve alle akkorder du kommer på før du finner den riktige.
- Å finne tonearten er ikke alltid like lett, men når du først får teken på det, kan det altså spare deg for mye pes. Tonearten uttrykkes ved et akkordnavn (som er dur eller moll), og korresponderer ofte (men dessverre langt fra alltid) med første eller siste akkord i sangen, så hvis du klarer å finne disse to, kan du komme et stykke på vei. En annen måte kan være å plukke de akkordene du klarer å finne i sangen og se om disse matcher det utvalget akkorder som hører naturlig sammen med en bestemt toneart (men da må du jo huske de, og det er litt mer styr).
- Når du først har tonearten (uttrykt ved et akkordnavn) vil de andre akkordene som er mest sannsynlige være gitt i forhold til toneartsakkorden. Går f.eks. sangen i C-dur, vil bør de første akkordene du prøver ut ofte være C, F og G, dernest Dm, Em og Am, og endelig D(7), E(7) og A(7). Etter dette punktet er du på egenhånd. Går derimot sangen i Fm, er naturlige førstevalg Fm, Bbm og C(7) og andrevalg Db, Ab og Eb. Har du andre tonearter, vil de aktuelle akkordene forholde seg til grunntoneakkorden på samme måte.
- Når du har funnet én akkord, er det ofte mulig å komme med en gjetning (mellom noen få muligheter) på hva den neste kan være. Dette er litt mer for viderekommende, så i håp om ikke å forvirre mer enn nødvendig skal jeg ikke skrive mer om det her.

Sånn. Håper du får noe ut av dette.
Profesjonell
Runefurb
Jeg kan godt plukke grepene til denne sangen (det høres ut som omtrent fire stykker) hvis noen gidder å ta seg bryet med å tolke hva vokalisten synger. Jeg er ikke så stø på dialekt, så det kom antagelig bare til å bli feil.