Julekveldsvisa

av Ukjent 24/02-2007
Julekveldsvisa
- Alf PrøysenNå h[G]ar vi vaska g[H7]olvet og [C]vi har børi ved,[G] og vi har satt opp fug[Em]gelba[Am]nd og v[A7]i har pynte t[D7]re.
Nå s[G]ett vi oss og h[G7]vile og p[C]uste på ei st[G]und, im[C]ens jeg rugge v[G]ogga, så [A7]bror din [D7]får en [G]blund
Dra [G]krakken bort ått g[H7]laset, så se[C]tt vi oss og[G] ser, og prøve finne[Em] leia[Am] der ju[A7]lestjerne[D7] er,
Den b[G]lankeste ta al[G7]le, hu [C]er så klar og s[G]tor - du s[C]er a over ta[G]ket der hvor Jo[A7]rdmor-[D7]Matja [G]bor.
Hu e[G]r så snill den [H7]stjerna, hu bl[C]onke', kan du s[G]jå ? - og nå skal j[Em]eg for[Am]tælja, o[A7]g du skal hør[D7]e på.
Den [G]fyrste gong ho [G7]skinte så [C]laga hu ei [G]bru, ime[C]llom seg og hi[G]mmel'n og [A7]ei kryb[D7]be og ei [G]ku.

I kr[G]ybba låg en li[H7]ten gutt så f[C]resk og re[G]in og god, og mor hans dr[Em]eiv og[Am] stelte[A7]'n og far han[D7]s sto og lo.
Og gj[G]eter gutta der[G7]omkring d[C]om kom til[G] og f[C]rå, og bar m[G]ed seg små l[A7]am-unga[D7]r som gutten skulle[G] få.
Og t[G]el og med tre[H7] vise me[C]nn - dom rei i flere da[G]'r, og ingen visste vegen og itt[Em]e 'hen [Am]det bar.[A7][D7]
Men s[G]tjerna sto og b[G7]lonke på hi[C]mmel velvet [G]blå, så [C]ingen ta dom gik[G]k bort se[A7]g og all[D7]e tre fe[G]kk sjå.
Ja, de[G]t var fyrste [H7]gongen som ju[C]lestjerna b[G]rann, men siden har a bru[Em]nnet i a[Am]lle verd[A7]ens land[D7].
Og [G]samme hva s[G7]om hende er st[C]jerna like s[G]tor - du[C] ser a over t[G]aket der a Jo[A7]rdmor_[D7]matja b[G]or.
*********************************************
* Denne filen er forfatterens egen tolkning *
* av sangen, skrevet ned kun etter øret.  *
* Den er kun beregnet til privat bruk.   *
*********************************************

Andre versjoner:

Kommentarer:

Dette feltet skal ikke fylles ut:
 • Tom (Gjest)
  istedenfor g7 så bruk h7. høres mer riktig ut
 • Hans K. Eide (Gjest)
  Takk! Jeg liker når grepa står på alle vers. Takk!!!
 • Gjest
  Gå å henge seg? Ro nu litt ned
 • Mattias Damsgaard (Gjest)
  Gutten SKULLE FÅ lamungene! I følge Prøysens ORIGINALMANUS! Eystein kan gå og henge seg! SE BARE HER:

  http://www.budstikka.no/polopoly_fs/pr-ysen-1.8221597!/image/1310139416.jpg_gen/derivatives/derivative_article_480/1310139416.jpg
 • Realisten (Gjest)
  Du gjør også den klassiske feilen at du skriver "vogga" i stedet for "vogna", men til din trøst går den igjen i mange Prøysen-bøker også. Prøysen selv sang "vogna" veldig tydelig.
 • eystein (Gjest)
  Feil i teksten. Dette går igjen i flere versjoner og erganske ødeleggende. På cd-samlingen Original Prøysen synge Prøysen selv på opptak fra 13.12.1968 i 4. vers siste linje: "... bar med seg så lamunger som gutten sku' få sjå" dette er korrekt. Gjetergutta ikke eide noen lam, og kunne derfor ikke gi dem bort heller. dette er en logisk brist og forvrengning av orginalteksten. Nora Brockstedt bruker den originale teksten, men i alle fall Inger Lise Rypdal, Anita Skorgan og nå sist Narum bruker "sauetjuv"-versjonen. Jeg gremmes!
 • Se alle kommentarer
Lagre i egne samlinger
Vurderinger